Yeni Mezunlar Nasıl İş Bulacak (Bu yazıyı da sevmeyeceksiniz)

Yeni mezun arkadaşım ister istemez isyanlarda "kimse yeni mezunlara iş vermezse, yeni mezunlar nasıl iş bulacak? Nasıl tecrübe kazanacak? Nasıl? Nasıl?! Gözyaşlarıyla isyan etmekte haklı olduğunu düşünebilirsin genç arkadaşım ama ben özgeçmişine baktığımda işe alınmaya değer birini görmüyorum. 
Tamam, üniversite bitmiş ama başka ne olmuş? Bilişim alanında iş bulmak istiyorsan 1-2 projen olacak mutlaka. Bunları da iş ararken insanların görebileceği bir yere koyacaksın. Nasıl? Blogun veya seni anlatan bir sayfa yok mu? İnternette oluşturduğun tek içerik Facebook sayfansa zaten seni niye işe alayım ki? Bilişim alanında iş arıyorsan internet oyun alanın olmak zorunda. 
"Projelerin" sadece okul ödevlerin mi? Yine işe alınası değilsin.  4 yıl boyunca bir sürü yeni beceri kazanırken "yaw dur şöyle de bir şey yapayım" diye geçmediyse içinden ve bunu gerçekleştirmediysen zaten düşündüğün kadar makbul bir aday olmayabilirsin. Kısaca; özgeçmişinde sadece dönem projelerin varsa IK sana dönüş yapmayabilir, şaşırma. 
İlgi alanların hala 1998'den kalma yüzme, okuma, tiyatro, gezmek ise zaten boşuna uğraşma. Hele son gittiğin tiyatro oyununu veya okuduğun kitabı sorduğumda 3-4 aydan eskiye gidiyorsan hiç yazma daha iyi. İnsanın ilgi alanları hayat görüşü, hayalleri, rekabetçi kişiliği, motivasyonunu ve daha pek çok şeyi gösterir. Arduino ile basit bir proje bile yapmadan, sırf hava olsun diye "robotik" falan da yazma; altını dolduramazsan kimseyi etkilemez. 
Eskisi gibi değil okullar, en az bir öğrenci grubunda yer almadıysan; öyle başkan falan olmana gerek yok, okula konuşmacı getirin, öğrencileri bir yere götürün, milleti bir sınıfa toplayıp bir şeyler anlatın ama bir faaliyet olsun. 4 yıl boyunca evden/yurttan okula, okuldan eve/yurda gittiysen zaten başvurular arasında ilk sırada olmayacaksın. 
CV göndermek seni alacaklı duruma getirmez. Şunu unutmamak lazım; kimsenin sana bir borcu yok. Sen iş arıyorsun ve başkalarının sana vereceği şeye (bkz. iş) ihtiyacın var. "CV yolladım bana dönmediler" diye sağda solda mızmızlanma. CV'ye dönmedilerse ve aklına gelen tek şey sosyal paylaşım sitelerinde mızmızlanmaksa ikimize de bir iyilik yap ve şirketlerimden hiç birine iş başvurusunda bulunma. Gördüğüm kadarıyla önünde 2 seçenek var;
1) CV yolladığın şirket hayallerinin şirketi ve orada çalışmak istiyorsun
2) Öylesine bir başvuru yaptın
Durumun 2 ise büyük ihtimalle hayattan bir beklentin yok ve/veya ne yapacağına henüz karar vermemişsin dolayısıyla aklı başında bir şirket için değersiz bir başvuru veya işe alınmaması gereken kişisin. 
CV yolladığın şirket hayallerinin şirketiyse zaten ne iş yaptıklarını detaylı olarak bildiğin için (Google diye bir şey var ya, kullan onu) CV'nin yanında onlara değer katabileceğini net bir şekilde gösteren bir de çalışma gönderdin. Aklıma gelen örnekler;
  • Reklam ajansı: "Referanslarınıza baktım, çoğunlukla otomotiv sektörüne çalıştığınızı gördüm. Ekteki çalışma ilginizi çekebilir"
  • Satış posizyonu: "Sattığınız ürüne/hizmete ait bir satış döngüsü modeli üzerinde çalıştım"
  • Yazılım: "ERP projeleri yaptığınızı gördüm. Ekteki veri tabanı arama çalışmam ilginizi çekebilir"
  • AR-GE: "Son 1 sene içerisinde alıştığınız projeyle ilgili olabileceğini düşündüğüm ekteki patentler alınmış"
Bunları tamamen uydurdum ama aşağı yukarı ne olması gerektiğini anlamışsınızdır. Efendim? Yeni mezun olduğun için bunları bilmiyor musun? Google diye bir şey duydun mu?
Kısaca; artık abi/abla oldun ve gerçeklerle yüzleşmenin vakti geldi. Okulu bitirdin diye "iş dünyası" sana bir şey vermek zorunda değil. Çok da karamsar bir tablo çizmeyeyim, okul hayatın boyunca kendini geliştirdiysen (sadece teknik değil, yazım hatalarıyla dolu olmayan veya tamamı büyük harf yazılmış mailler de yazmıyor olman lazım) hayalindeki iş zaten seni bekliyor. 

Comments

Popular posts from this blog

Sadece Hayal Kurmak Sizi Bir Yere Götürmez

Sizden Batman Olur muydu?

Bana Anlatma Kardeşim!