Sadece Hayal Kurmak Sizi Bir Yere Götürmez

Meltem Banko "hayali olmayanın hedefi olur mu?" diye sormuş. Sadece hayali olanların ülkesinde ilginç bir soru. Etrafımız "aslında şunu yapacaksın", "o para bende olsa var ya", "bir türlü de denk gelmedi ki" gibi hayalperest cümleler kurup devamında hiç bir şey yapmayanlarla dolu.


Bundan bir kaç yıl önce kişisel gelişim konularında biraz okumaya başladığımda etrafımdakilerin alaycı tepkileriyle karşılaşmak beni çok şaşırtmıştı. Bir yandan daha çok para veya daha iyi bir iş isterken bir yandan da durumunu iyileştirmeye faydası olabilecek her şeyi küçümsemeleri garip geliyordu.
Hayal kurmayı çok seviyoruz. Oturduğumuz yerde birinin gelip bize para vermesi veya iş teklif etmesi fikrine bayılıyoruz. Bunun için çalışmak gerektiğini gördüğümüzdeyse motivasyonumuz bir anda düşüyor. Hayal kurmak güzeldir, aslında bütün önemli gelişmelerin önce hayalle başladığı bir dünyadayız. Hayal kurmanın önemini küçümsemiyorum kesinlikle ama bir yandan da hedefimiz olmadan da b ir şey elde edemeyeceğimizi düşünüyorum.
Hayallerimizi somut hedeflere, hedefleri belli eylemlere dönüştürürsek biraz yol alabiliyoruz. Harekete geçmek genellikle en büyük sorunu yaşadığımız nokta. Örneğin bu yazıyı yazdığım pazar günü pek çok kişi için "tatil" gündür, çalışılmaz. Anlamadığım konulardan birisi de bu; istediğiniz yerde değilseniz neyin iznini kullanıyorsunuz? Tembellik rutinlerimize işlemiş. Geç kalkmak, erken yatmak, işten sonra üretmemek gibi pek çok zararlı davranışı günlük hayatımıza dahil etmişiz.
Hayal kurmanın ötesine gidip gerçekleştirmek istediğimiz hayali ölçülebilir hedeflere bağlamalıyız. Sonrasında bu hedeflere ulaşmak için de çalışmamız. Çalışmadan başarı beklemek sadece naiflik (en kibar kelimeyi kullanmaya çalıştım) olmaz aynı zamanda da hayattan beklediğimiz hiç bir şeyin gerçekleşmediği hissini doğuracağı için bizi mutsuz eder. Hayallerinize ulaşabilmek için doğrudan etkileyebildiğiniz tek şey kişisel çabanız. Onun dışında her şey başkasına veya dış şartlara bağlı. Bu nedenle elindeki imkanı kullanmak yerine dışarıdan medet umanları anlamakta zorlanıyorum.
Hedef koyarken kendime her zaman ulaşabileceğimi hayal ettiğimden biraz fazlasını belirlerim. 100.000 TL iş yapabileceğimi düşünüyorsam hedefimi en az 150.000 TL olarak belirliyorum. Haftada 10 toplantı yapmam gerektiğini düşünüyorsam 20 toplantı alıyorum. Rekabet çetin ve bütün rakipler arasında fark edilmek istiyorsanız (hayal kurmayın, diğerlerinden daha iyi olmadan hiç bir yere varamazsınız) onların yaptığından fazlasını yapmalısınız. "%1'lik kesim gibi yaşamak istiyorsan %99'un yapmadığını yapmalısın" diye bir söz vardır. Siz de mevcut durumunuzu iyileştirmek istiyorsanız şu ana kadar yaptıklarınızdan farklı bir şeyler yapmanız lazım. Hayal kurmak size yol gösterir belki ama tek başına bir yere götürmez

Comments

Popular posts from this blog

Sizden Batman Olur muydu?

Bana Anlatma Kardeşim!